Android Programlama – Layout Türleri ve Kullanımları
Bu yazımızda uygulamalarımızın görsel arayüzlerini oluştururken sık sık karşılaşacağımız değişik layout türlerinden önemli 3 tanesini göreceğiz.
Layout dosyaları uygulamamızdaki etkinliklerin tasarımını oluşturan dosyalardır. Xml türünde olan bu dosyayı kullanarak etkinliklerimizin nasıl görüntüleneceğine karar verilir. Xml dosyasını elle düzenlemenin yanında bu dosyayı görsel bir şekilde düzenleme imkanına da sahibiz.
LayoutOgren isimli bir proje oluşturarak işe başlıyoruz.
İlk olarak Linear Layout türünden bahsetmek istiyorum. Biz yeni bir proje oluştururken Eclipse bizim yerimize bir etkinlik oluşturuyor ve bunun içine varsayılan olarak bir linear layout yerleştiriyor. Eclipse sürümüzüne göre bu değişkenlik gösterebilir. Buna dikkat ediniz.
Linear Layout nedir? İsminden de anlaşılacağı gibi içerisine eklenecek nesneleri çizgisel (linear) bir şekilde eklemeye yarar. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi eklediğimiz TextView nesneleri sırayla alt alta ekleniyorlar.
Xml görünüşüne geçerek oluşturulan kodları görebilirsiniz.
Linear layout kullanarak isterseniz eklediğiniz nesneleri alt alta yerine yan yana da yerleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken orientation özelliğini değiştirmektir. Yazarken Ctrl + Space tuşlarına basarsanız Eclipse’in bize yardımcı olur.
Tekrar görsel tasarım sekmesine geçtiğinizde eklediğiniz nesnelerin alt alta değil de yan yana eklendiğini görebilirsiniz.
Relative Layout
İsminden de anlaşılacağı gibi bu türden layout içerisine eklediğiniz nesneleri istediğiniz bir alana istenilen bir biçimde konumlandırabilirsiniz.
Xml görünümündeki kodları yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü hale getiriyoruz. Artık etkinliğimizde linear değil relative layout var.
Görsel tasarım kısmına geçip bir düğme ekleyelim. Ekleme işlemi sırasında farenizi ekranın değişik noktalarına hareket ettirince hizalama bilgileri görünecektir. Bu şekilde relative layout kullanarak hem yatayda hem de dikeyde kenarlara ve ortalara hizalı şekilde nesneler ekleyebilirsiniz.
Uygulamanın son halinin xml’i aşağıdaki ekran görüntüsündekine benzer bir şey olmalı.
Table Layout
Bu tür ile ekleyeceğiniz nesneleri bir tabloya yerleştirebilirsiniz. İlk önce relative layout kısmında yaptığımız gibi xml dosyasının içeriğini değiştiriyoruz. Aşağıdaki görüntüdeki kodlarla etkinliğin layout’unu table layout olarak belirliyoruz.
Table layout içine satır eklemek için layout’umuza sol taraftki nesnelerden Layouts kısmından TableRow nesnesini ekliyoruz.
İki satır ekledikten sonra bu satırlar içine TextView nesneleri ekleyelim.
Gördüğünüz gibi satırlar içine eklenen nesneler yeni bir sütuna yerleştiriliyor. İlk satıra 2 tane, ikinci satıra da 3 tane TextView nesnesi ekledim örnek olarak.
Xml tarafında da gördüğünüz gibi en dışta bir table layout, onun içinde bir table row, onun da içinde eklediğimiz TextView nesneleri var.
Bu derslik bu kadar. Bir sonraki derste görüşmek üzere.